Du är här

Osteopati

Följande text är ur vår medlemsskrift Källan.

Eftermiddagens föreläsare var Sten Bolin och ämnet var osteopati. Sten, som är osteopat med lång erfarenhet, började med att berätta om osteoptins grundare Andrew T. Still.

Målet för en osteopat är att hjälpa den sjuke att komma igenom sjukdomen, att stimulera och hjälpa ”läkaren” inne i kroppen. Inom osteopatin menar man att kroppen är en helhet eller en enhet, som är självläkande. Kroppen är full av organ och inuti kroppen finns inga tomrum. Organen lyfts upp när man står eller sitter korrekt. Gör man inte det kan de utsättas för tryck, vilket gör att funktionen blir nedsatt. Det är därför viktigt att hållningen är bra så att organen lyfts och kan arbeta fritt med en god cirkulation. Strukturer och funktioner är interaktiva och en fri cirkulation är nödvändig.

Sten visade också att en rak rygg inte är rak utan mera S-formad, vilket ger en bild av hur ryggraden arbetar funktionellt mellan höfter och nacke. Vi befinner oss i ständig rörelse. Vitalitet är liv och när allt fungerar tillsammans på ett bra sätt. Homeostas är balans i rörelse.

En osteopat arbetar med mjuka tekniker. När man besöker en osteopat tittar han/ hon på ”hela” patienten som t. ex. flödet, andningen, kurvor, neurologi, rytm och rörelse. Det är alltså inte rätt att en osteopat bara arbetar med kotor och ryggraden.

-----------

Källan nr 23 sid 5.

Drivs av Drupal

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer