29 mars 2014
I strålande solsken hälsade Gun Olofsson alla välkomna till Cayce-dagen den 29 mars på Bålsta gästgivargård. Denna gång var vi 25 deltagare som lyssnade på de intressanta föreläsningarna, som handlade om egenvård, numerologi och klangers hälsobringande verkan.
Som vanligt inleddes dagen med en meditation. Karin Bernström guidade oss i en rogivande skogsmeditation som hon även talat in på cd och som Stiftelsen nu har till försäljning för 100 kr.
Redan Edgar Cayce förordade egenvård i sina readingar. Ofta rekommenderade han olika övningar och kurer som skulle hjälpa frågeställaren att bli frisk och må bra. Han menade även att det är bra att arbeta förebyggande med friskvård.
Hur hör numerologi samman med Edgar Cayce? Edgar Cayce var intresserad av siffrornas och talens betydelse. Vid minst ett tillfälle tog han en reading för sin egen skull innan han skulle föreläsa om just numerologi.
Edgar Cayces readingar berättar om ljudens energigivande vibrationer. I flera readingar nämns att man använde ljud som en helande kraft i templen i Egypten. Ljud är ju även musik och Edgar Cayce säger så poetiskt att ”musik spänner en bro mellan det ändliga och det oändliga.”
Några tips från karin till självhjälp.
Bihåleinflammation blir bättre om du öppnar från bäckenet. Lägg dig på mage med benen lite isär, vik upp underbenen och börja saxa med dessa och gör detta cirka 5 min morgon och kväll. Har du kådsalva eller mentolsalva så smörjer du näsborrarna med den och andas in den och så kan du knacka på kindbenen.
Hosta: Viktigt att tarmen hålls igång. Lägg gärna några katrinplommon i vatten i minst en timme, ät och drick. Massera tumvecket, mjukdelen mellan tumme och pekfinger, du kan även massera utsidan av låret, från knät och uppåt, det brukar vara ömt där. Vid diarré gör du omvänt, från höften ner mot knät.
Räta upp kroppen, bysta ut, dra ihop skulderbladen och börja andas, långa djupa andetag, så att säga, hosta upp. Kan vara lite jobbigt, dock jätteviktigt att få upp även det som har fastnat längst ner. Här är armarna ovärderliga, sträck armarna neråt och andas ut, lyft armarna sakta uppåt med inandningen och svanka med ryggen.
Ryggövning: Ta en bok, minst 4 cm tjock och lägg dig på golvet med huvudet på boken och böjda ben, skjut nu upp boken så du får en lätt sträckning i nacken. Du får gärna ligga på en matta med en filt över dig så du håller dig varm. Ligg nu så här i minst 20 min, ty då slappnar hela ryggen av och en egen läkning börjar. Upprepa en gång per dag eller minst 2-3 per vecka.
Ögonövning och nackavslappning: Sitt upprätt och låt huvudet falla mjukt åt ena sidan och sitt lugnt och vänta tills spänningen släppt eller minst 2 min. Upprepa även åt andra hållet på samma sätt. Avsluta med att låta huvudet falla framåt, ryggen ska vara rak. Gör gärna detta varje dag.
Under CAYCE-dagen i Bålsta fick vi en genomgripande vägledning i vad siffror och bokstäver betyder efter det att Noomi Engström dechiffrerat koden för oss. En kod som hon själv ägnat sig åt att utveckla under de senaste 30 åren. Med detta som utgångspunkt kunde vi alla förstå att det döljer sig en hel del bakom siffror och bokstäver som vi i regel inte känner till och till vardags slänger oss med utan att gå ett steg vidare.
Hon delade med sig av ett översiktsblad över siffrorna 1-9 med talande beskrivningar av vad respektive siffra i huvudsak står för.
Som 1 för individualitet, 2 för kompanjonskap, 3 för inspiration, 4 för koncentration, 5 för objektivitet, 6 för ansvar och att hjälpa andra, 7 för vetenskap, 8 för auktoritet och 9 för dramatik och skönhet.
Personlighetsdrag knutna till varje siffra som tillhopa med våra namn och efter lite pusslande dem emellan gör det möjligt för oss att få vår egen livsresa mer begriplig. Astrologi känner många till som förklaringsgrund.
Men kunskapen om talens vibrationer – numerologin – har enligt Noomi funnits i alla tider, men kom som begrepp till oss först på 1920-talet. Dock med matematikern Pythagoras som urfader byggt på våra romerska 9-talssymboler. En kunskap där varje tal har sin energi och vibrerar med sin egen musik.
Noomi fick oss att förstå att siffran noll inte är en siffra i praktiken – utan en sorts startpunkt för alltet och ”blir till” först när siffran ett kommer in i bilden och fyller cirkeln med innanmäte. Dessförinnan är siffran noll = allt som är innan.
Först med ettan händer något och åskådliggörs som en punkt mitt i cirkeln
eller som ett horisontellt streck under sin egen siffra för att ange skeendet = 1.
Att ligga skavfötters = 2
Pyramid = 3
Fyrkant/jord = 4
Pentagram = 5
Hexagon = 6
Sexuddig stjärna försedd med innanmäte = 7
Liggande eller stående åtta, alternativt timglas = 8
Omslutande orm som i sin sifferskrud låter kroppen räta ut sig med huvudet
som bas i sin fulla längd = 9.
Med detta som ram fick Noomi oss att ta fram våra egna personliga tal – vår livsväg. Detta görs genom att lägga ihop dagen, månaden och födelseåret till att bli endast en siffra. Som t ex 22/4 1937 blir 2+2+4+1+9+3+7 = 28 som övergår i 2+8 = 10 = 1 och som siffertal därtill hörande energier och vibrationer.
Som om inte detta vore nog vibrerar varje bokstav i sin alldeles egen energi. Via en lathund fick bokstäver från A till Z sin egen tillhörande siffra enligt följande:
1 = A J S, 2 = B K T, 3 = C L U, 4 = D M V, 5 = E N W, 6 = F O X, 7 = G P Y,
8 = H Q Z, 9 = I R
En tolkning av ett förnamn, säg ERIKA, kan uttydas med siffrorna 5+9+9+2+1 = 26 = 8 för att få fram nästa led, d v s vårt inre liv. Själstalet.
Klangers hälsobringande verkan: Gong och tibetanska klangskålar
Under eftermiddagen berättade Erika Seigel Hell om vad klangskålar är och vad de används till. Erika är utbildad klangmassör och det innebär att man använder sig av klanger från skålar, så kallade tibetanska klangskålar för välbefinnande och terapi. Själva klangmassagen är en terapiform där man placerar klangskålar på kroppen för att föra in olika vibrationer längs exempelvis fötter, ryggrad och mage. Man kan även använda klangskålarna som instrument och bara njuta av musiken, som i en slags klangkonsert.
Klangskålar härstammar från Asien och de finns i många olika storlekar och utföranden. Det finns lite olika kvaliteter och varje individuell skål har sin specifika klang.
De 7-metalliska klangskålarna innehåller metaller som representerar var sin planet samt solen och månen: guld (solen), silver (månen), kvicksilver (Merkurius), koppar (Venus), järn (Mars), tenn (Jupiter) och bly (Saturnus). De 12-metalliska, som är de mest ädla klangskålarna, innehåller dessutom zink, meteoritjärn, vismut, blyglans och pyrit.
Utöver dessa metaller ska klangskålar enligt tradition även innehålla en del av en gammal klangskål. Några exempel på tibetanska klangskålar är: zen-skål, bengalisk skål, symbal, kalimba (tum-piano), shantis, klanghatt och gong.
Under klangmassagen placeras klangskålar på kroppen och med hjälp av intuition slår Erika an och flyttar klangskålar enligt ett speciellt mönster till olika delar av kroppen, såsom fötter, rygg och mage. Olika klanger söker sig då till olika kroppsdelar. De lägre tonerna används framför allt till kroppens lägre delar, medan toner med högre frekvens används för delar längre upp och i huvudet. Varje skål avger en uppsjö av olika toner.
Några skålar avger en klarare ton medan andra har en mer öppen eller ”skramligare” klang. Exempelvis avger bäckenskålen en rad olika toner som passar bra för just bäckenområdet och man sänder därmed in många olika toner i detta område. Kroppen får då använda sig av de toner som den behöver.
Gun Olofsson avslutade dagen med att tacka föreläsare och deltagare för ännu en givande och intressant Cayce-dag.
Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer