Du är här

Lektion 11 - 2021

Einstein om intuition

November - Forskning om intuition

Fredag den 5 november 2021 av John Van Auken

Varje månad får medlemmar lektioner från Edgar Cayces information. I år är ämnet att utveckla sinnet, intuitionen och drömmarna.

Lektion ett fokuserade på att utveckla vårt sinne, med detaljer om hans grundläggande princip: ”Sinnet är byggherren.” Den andra lektionen fokuserade på att utveckla intuitionen, med detaljer om hans undervisning: ”All kunskap är en kunskap. Därför kan den nås från den universella kraften.” Den tredje lektionen fokuserade på att utveckla drömlivet med uttalandet: ”När det fysiska medvetandet är i vila, kommunicerar det andra jaget med kroppens SJÄL, förstår du? Således korrelerar det med det som personen har accepterat som kriterium eller norm.”

I den fjärde lektionen fokuserade vi på Cayces praktiska, vardagliga sätt att utveckla, uppleva och växa sig starkare i våra ansträngningar att utveckla våra sinnen, intuitionen och drömlivet. I den femte lektionen studerade vi de viktiga kartor över sinnet som utvecklades och förklarades av Freud, Jung och Cayce, med olika diagram. Den sjätte lektionen handlade om mänsklighetens långvariga förståelse av våra sinnens extrasensoriska medvetenhet. Den sjunde lektionen handlade om intoning och förståelse och den åttonde handlade om att fylla oss med Ande med hjälp av meditation och Andens frukter. Den nionde lektionen, inriktade sig på forskning om sinnet. Den tionde handlade om välkända drömmar i Bibeln. 

Forskning om intuition

Denna titel är missvisande eftersom det är nästan omöjligt att utforska intuition i empirisk mening. Det finns inget mikroskop eller någon hjärnskanner som kan upptäcka en spontan insikt. ”Medan vi kan observera människors beteende, även med de framsteg vi gjort inom hjärnforskning visuellt, kan vi inte - ännu - se de tankeprocesser som äger rum i bakgrunden.” [Hogarth, R. M. (2010). "Intuition: A challenge for psychological research on decision making." Psychological Inquiry, 21(4), 338–353.]

Många forskare menar att det är en dubbel process, som innebär att beslutsfattande är en kombination av intuitiv och analytisk aktivitet. In Blink: The Power of Thinking Without Thinking, Malcolm Gladwell (2005) beskrivs den dubbla processen som ”blinkande,” när intuition används, och ”tänkande” när analys är involverad. ”Blinkande” (eller intuition) avser oftast att man använder sig av kunskap som inte är helt tydlig, som att man ”har en känsla”, som ”en aning om” eller ”kvinnlig intuition.” När det inträffar, är det svårt att kvantifiera eller definiera, men det är uppenbart. Till exempel: ”Jag hade en känsla av att något var fel, hon verkade inte vara sig själv.” Hogart skrev: ”Essensen av intuition eller intuitiva reaktioner är att de uppnås med synbart liten ansträngning och vanligen utan medvetet medvetande. De inbegriper litet eller inget medvetet övervägande.” (Hogarth 2010) Seymour Epstein skrev: ”Intuition involverar en känsla av att veta utan att veta hur man vet det.” [Epstein, S. (2010). ” Demystifying Intuition: What it is, what it does, and how it does it." Psychological Inquiry, 21, 295-312.]

Varför har vi intuition

Intuition hjälper oss genom att minska och avlasta oss från övergripande kognitiv belastning, vi behöver inte vara medvetna om allt som händer oss hela tiden. Vi kan svara omedelbart samtidigt som vi litar på vår kunskap och vårt beslutsfattande - även om det trotsar analys (Hogarth, 2010)

Man får dock se upp med att sådant automatiskt tänkande kan vara färgat av vår uppväxt, partiskhet och våra fördomar, även vår erfarenhet av religion, kultur, social och moral, och även politiska omgivningar. En renare intuition kan behöva visst rationellt tänkande för att balansera dessa färgade influenser. Hogarth menade att ”intuition kan läras ut.” Med detta i åtanken vi, genom att undertrycka influenser från vår uppväxt, grupptryck och utbildning, få en mer fördomsfri intuitiv vägledning. Till exempel lärde Edgar Caycee oss att bestämma våra djupaste ideal, vad vi håller kärt och rätt i våra hjärtan och sinnen, även om det går emot samhällets normer. När sedan en färgad insikt kommer, gör våra ideal att vi handlar enligt våra högre ideal och inte reagerar på en förutfattad mening. Vår intuition kommer slutligen att reflektera våra ideal. I själva verket är det så i de flesta fall men Cayce önskade att vi skulle bli medvetna om denna påverkan.

Instinkt gentemot Intuition

Forskare ser en tydlig skillnad mellan instinkt och intuition. (Epstein 2010) Instinkt är en direkt reaktion på stimuli, ”huvudsakligen en ärftlig och oföränderlig tendens hos en organism att göra en komplex och specifik reaktion till miljömässig stimuli utan att involvera tänkande.” (Mirriam-Webster)

Instinkten är medfödd, naturlig och hårdkodad i vår hjärna efter miljoner års utveckling. Om en stor lastbil tutar bakom mig, hoppar jag till och flyttar mig snabbt i säkerhet. Min reaktion är primal - instinktiv - det finns inget tänkande eller någon intuitiv perception inblandad: ”Jag hoppar till och flyttar mig omedelbart!”

Kosmiskt Medvetande

I Cosmic Consciousness skrev Richard Bucke, att han uppfattade tre typer av medvetande:
1. Enkelt medvetande, som finns hos både djur och människor och inkluderar instinkter.
2. Självmedvetande, hos mänskligheten, inkluderar tänkande, förnuft, fantasi.
3. Kosmiskt medvetande som är ”helt immateriellt, helt andligt och helt levande.” Han fortsätter: ”Det visar att döden är en absurditet, att allt och alla har evigt liv. Det visar att universum är Gud, och att Gud är universum, och att inget ont någonsin inträdde eller någonsin kommer att inträda i det.”

Cayce håller med, och understryker att alla synder härstammar från själviskhet. De är inte en aspekt av de universella kreativa krafterna. Bucke antog att kosmiskt medvetande långsamt håller på att komma fram hos människor och kommer till slut att sprida sig mer hos mänskligheten. [Cosmic Consciousness: A Study in the Evolution of the Human Mind by Richard Maurice Bucke, 1901]
Vi har nu instinkt (”enkelt medvetande”), analytisk logik, intuitivt vetande och ”kosmiskt medvetande” - Cayce hänvisade till det som universellt medvetande.  

---------------------------------------------

Temat för A.R.E.s ”Enlightenment series” för 2021 är Utveckla våra sinnen, vår intuition och våra drömmar. Varje månad kommer John Van Auken att förse oss med en lektion, ett arbetsblad, en video och en blogg. Dessutom kommer han att skriva en artikel om dessa ämnen i varje nummer av Medlemsmagasinet Venture Inward som A.R.E. publicerar.

Vi översätter och publicerar varje månads blogg, men för övrigt material hänvisas till A.R.E.s hemsida, EdgarCayce.org/members. För att logga in behövs inloggningsuppgifter som medlemmar i Stiftelsen Edgar Cayce Center kan få genom att kontakta Gun: 

info@edgarcayce.se eller tel. 073-945 27 50.  

John Van Auken är en av de ledande inom A.R.E. Han är en populär föreläsare och reseledare och har skrivit ett stort antal artiklar och böcker. På svenska finns följande böcker: Från Karma till Nåd, Det forntida Egypten – Enligt Edgar Cayce, Edgar Cayce om Andliga Krafter inom dig, Edgar Cayce om Jesus samt Edgar Cayce och Kabbalah.

Gå till >> Utveckla våra sinnen

Drivs av Drupal

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer