Du är här

Lektion 1 - 2021

bild båt

Utveckla våra sinnen

Lördag 9 januari, 2021 av John Van Auken

När vi studerar vad Cayce säger om sinnet ser vi ofta citatet: ”Sinnet är byggherren.”
Här är bara ett par av de kommentarer han gjorde om att sinnet är byggherren:

• All uppbyggnad och påfyllning av en fysisk kropp kommer inifrån och måste konstrueras av väsendets sinne, för sinnet är byggherren; för varje cell är en atomär kraft i kroppen och är som en egen värld ... [93-1]

• Sinnet är byggherren, vare sig det är i det materiella, det sociala, mentala eller andliga. [146-2]

Som du kan se vill Cayce att vi ska vara medvetna om sinnets behov och dess nyckelroll i tillväxten. Han vill att vi ska förstå att våra tankar drar till sig reaktioner och bygger vårt medvetande och vår framtid. Vi vill gärna tro att våra tankar är våra egna privata tankar, men så är det inte. Det finns ett kollektivt medvetande från vilket alla sinnen uttrycks och ges frihet. Men alla tankar hos enskilda sinnen registreras i detta kollektiva medvetande! Edgar Cayce kunde läsa dessa tankar.

Det är bra för oss att acceptera att våra tankar gör intryck på hela mänsklighetens medvetande, för det hjälper oss att bli mer medvetna om vårt tänkande. När jag var 18 år läste jag detta för första gången och jag blev chockad! Mina tankar registreras! Mina tankar - jag, lilla jag - påverkade det kollektiva medvetandet! Och mest chockerande av allt, mina tankar är kända! En 18-årig tonårings sinne bör inte registreras! Strax efter detta stötte jag på att Cayce också sa att nya tankar överskuggade gamla tankar, och jag var RÄDDAD! Jag började medvetet titta på mina tankar när de uppstod. De som inte var bra eller av min grundläggande karaktär enligt min uppfattning, stoppade jag och ersatte med friskare tankar. Jag gör det fortfarande idag, sextio år senare!

Cayce sa ofta: ”Anden är livet, sinnet är byggherren, det fysiska är resultatet.” Vi tittar lite mera noggrant på detta. ”Anden är livet” betyder att den mest sanna och väsentliga aspekten av allt liv är anden. Cayce sa: ”Ditt naturliga, normala tillstånd är ande.” Det är uppenbart att ande, inte fysisk materia, är det sanna livet, det eviga livet. Eftersom du och jag är mycket fysiska nu måste vi bli medvetna om vår ande. Kommer du ihåg när Nikodemus kom till Jesus på kvällen och bad honom ge mysterierna? Jesus svarade: ”Du måste födas på nytt.” Eftersom Nikodemus var en mycket fysiskt sinnad man, frågade han hur han skulle kunna komma tillbaka in i sin mors livmoder. Jesus förklarade då att Nikodemus redan hade fötts fysiskt, han behövde inte göra det igen. Vad Nikodemus, och vi alla, behöver göra är att befrukta vårt andliga jag i hjärtats och hjärnans livmoder, tänka ut det och sedan föda den delen av oss själva. Detta är andens födelse, och ande är livet, det sanna livet. När detta är gjort, är vi inte längre fysiska personligheter som älskar andliga begrepp och metoder, utan vi är då andliga varelser som tillfälligt inkarnerar fysiskt.

Nästa del i Cayce uttalande var: ”Sinnet är byggherren.” Detta indikerar att sättet att föda anden är genom högre tankar och tankemönster. Som våra sinnen tänker, så blir vi. Förändrat tänkande leder alltså till andlig skapelse. Resultatet är att vi är ”gravida” med vår ande som lever inom oss. Precis som en kvinna är havande med en ny baby innan hon föder den, så har vi en period med att arbeta fram vårt andliga jag inom oss. När babyn sedan är helt klar, föder vi vår ande och lever som en ande. Hur är det? Hur skiljer det sig från att vara en fysisk person? Det är annorlunda på två sätt:

1. Vibrationer. Våra vibrationer är mer levande, mer stimulerade, mer kreativa och hjälper oss mer. Cayce förklarade att människor kan känna skillnaden, när vi är andliga. Inga ord behöver sägas. Vibrationerna förmedlar andens närvaro. Cayce förklarade faktiskt att de endokrina körtlarna börjar utsöndra nya hormoner som förändrar kroppstemplet! Det finns en djupgående fysisk förändring av en kropp som nu är andlig. (Obs: Vi lever fortfarande fysiskt men med en andlig vibration.)

2. Mental expansion. Vårt andliga jag har naturligtvis en mer expansiv medvetenhet. Vi börjar se mönster och orsaker i relationer och oss själva och i mänsklighetens liv. Det är som om intuitionen har vaknat och alltid flyter till medvetandet. Vi känner en ny tillfredsställelse, trots allt som pågår. Jesus kallade det: ”Den frid som går över all förståelse.” Högre sinnesmedvetenhet blir ett normalt tillstånd. Denna expansiva medvetenhet resulterar i mindre självcentrering, eftersom vi börjar känna oss som en del av en större helhet. Vi börjar uppleva en fantastisk enhet bakom det animerade livet och dess aktiviteter.

Som du kan se är sinnet verkligen byggherren.

Här följer tre enkla sätt att ändra oss:

1. Mindfulness. Det första steget är att bli medveten om våra tankar och tankemönster. Medvetenhet ger oss möjlighet att förändras. Vad ändrar vi oss till?

2. Fastställa ett ideal. Av allt som Cayce lärde var det avgörande att fastställa ett ideal att leva efter. När vi väl är medvetna, måste vi sätta kursen för vårt nya sinne. Som en kapten på ett stort segelfartyg med karta och destination i handen analyserar vi vindarna och strömmarna, bestämmer vad vi måste arbeta med och hur vi bäst kommer dit. Om livet är svårt eller om vi inte har mycket som hjälper oss, måste vi vara känsliga för vindarna i våra relationer och liv. Vinna små segrar, steg för steg, ”lite här och lite där”, om och om igen tills vindarna skiftar, och vi kan gå snabbare och lättare mot vår destination. Jesus lärde: ”I tålamod äger du din själ.” Cayce håller med, han lärde faktiskt att tålamod besegrar tid och rum. Det är en aktiv kraft, inte en passiv, som de flesta människor ser det. Tålamod är som rinnande vatten på en orubblig sten, så småningom slits stenen bort och vattnet flyter fritt.

3. Mantra, affirmation och meditation. Cayce rekommenderade ofta att vi behåller vårt sinnes fokus genom att använda ett mantra eller en affirmation som hindrar sinnet från att vandra eller glida in i vanemönster. Jag använde dessa i tjugoårsåldern när jag verkligen försökte ändra mina tankemönster, och de fungerade bra. Cayce gav många affirmationer. Naturligtvis uppmuntrade Cayce också till meditation. Tänk på meditation som en paus från vardagen och självmedvetenheten. Vi drar helt enkelt oss tillbaka, går inom oss, blir stilla och centrerade och förblir där medan vi återbalanseras. Att avsätta tid för detta viktiga avbrott från vardagen och självmedvetandet hjälper oss att föda anden inom oss.

John Van Auken är en av de ledande inom A.R.E. Han är en populär föreläsare och reseledare och har skrivit ett stort antal artiklar och böcker. På svenska finns följande böcker: Från Karma till Nåd, Det forntida Egypten – Enligt Edgar Cayce, Edgar Cayce om Andliga Krafter inom dig, Edgar Cayce om Jesus samt Edgar Cayce och Kabbalah.

Gå till >> Utveckla våra sinnen

Drivs av Drupal

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer