Du är här

Lektion 6 - 2019

cirkel av fotsteg sandstrandBLOGG fredag 31 maj 2019 av John Van Auken

Lektion 6: Var en kanal till välsignelse

Charles Dickens skrev: ”Ingen, som lättar andras bördor, är värdelös i den här världen.” Ralph Waldo Emerson tillade: ”Syftet med livet är inte att vara lycklig. Det är att vara till nytta, vara ärlig, att visa medkänsla, att det har gjort skillnad att du har levt och gjort det bra.” Även den romerske filosofen Cicero (106-43 f.Kr.) skrev: ”Vi har inte fötts enbart för vår egen skull - Non nobis solum nati sumus.” Till denna syn på vår potential att göra skillnad i denna värld och andras liv, lär Edgar Cayce:

När vi når dit att vi bara önskar vara en kanal för välsignelser till andra och självet är ur sikte, då har vi uppnått Kristusmedvetandet. [262-11]

Med detta bortser vi inte från våra egna andliga behov, nej, men Cayce lärde oss att vi som välsignelsekanaler mottar välsignelser! [262-3] Cayce försäkrade oss:

När sökanden tillämpar det som anges här (andlighet), finner vi att deras liv blir bättre, deras kunskaper om förhållandet till kreativa krafter utökas och deras förmågor att hjälpa och vara en kanal för välsignelser till andra ökar. [262-124]

Ofta går vi vilse eller blir osäkra på vad vi ska göra med våra liv. Det händer alla. Om detta sa USA:s förre president, Barack Obama: ”Det bästa sättet att inte känna hopplöshet är att stå upp och göra något. Vänta inte på att bra saker ska inträffa. Om du går ut och ser till att några bra saker händer, fyller du världen med hopp och du fyller dig själv med hopp.”

Edgar Cayce la till:

Om en person är villig att hitta sin plats, sina relationer, vet att varhelst det än är - varhelst det än är – börja! Och varje dag, varje timme, ger en ny möjlighet för dem som söker för att hitta sin plats, sina relationer, att vara en kanal för välsignelser till andra, genom kunskap om det gudomliga inom sin egen individuella upplevelse. Se det framför dig hela tiden. Inte som något som hindrar de materiella föreningarna. Låt det istället ”sockra”; låt det göra personen, kroppen, sinnet, aktiviteterna mer mottagliga, mer behagliga, alltid mer i en atmosfär av hjälpsamhet till andra. [361-13]

Det är svårt. Våra sinnen och motivationer kan lätt spåra ur från våra goda avsikter. Tvivel kryper in, reaktioner på ovänliga människor kan sänka vår entusiasm, och vi går bakåt. Cayce visste detta. Han kände den mänskliga naturen väl. Han uppmanade oss att behålla en ”konstruktiv tanke!” Han fortsatte:

Det bör finnas ringa rädsla, för som kroppen ofta uttrycker sig i sina relationer till andra, behåll den konstruktiva inställningen. Var mer tolerant, var mer tålmodig, var mer ödmjuk. Dessa kan ... tillämpas lika bra i affärsupplevelsen som i de sociala och andliga relationerna. För inställningen till det religiösa eller andliga livet ska inte vara proklamationer, inte principer, inte ”se det vackra som jag har gjort” eller som har gjorts, utan gör dem utan kommentarer, lev Livet! Det är på så sätt man har rätt inställning till förhållanden som kan uppstå, som uppstår i hemmet, på kontoret, tillsammans med vänner, ovänner, fiender och som ska ingå i väsendets anknytning i varje relation. [257-168]

Det finns en stark psykologisk princip som arbetar här som ligger till grund för psykologin att bry sig om andra och deras liv. När vi upplever oss själva som givare, bekräftar vi vårt värde för andra. Genom att höja sig över självcentreringen finner vi vårt sanna jag som ursprungligen gjordes som avbild och i likhet med Skaparen av allt liv! (1 Mos 1:26)

Vi måste dock söka våra hjärtan för renhet i våra motivationer. Alla de stora lärarna varnar mot självupphöjande motivationer att göra gott bara för att andra ska se och hedra det. Mänskliga motivationer är komplexa. Ger vi för att vi vill anses generösa? Ge vi på grund av socialt tryck? Eller ger vi för att vi mår bra av att se andra glada? Och det gör vi! Amerikanska rabbinen Harold S. Kushner, författare till flera böcker, skrev: ”När du utför goda gärningar, får du en underbar känsla inombords. Det är som om något i din kropp svarar och säger: ’Ja, det är så här jag borde känna’.” Ger vi för att vi verkligen bryr oss om någons välbefinnande eller om välfärden i vårt grannskap och i vårt land?”

När Cayce började sin undervisning i ”Att söka Gud” (hans readingserie 262) var hans första ämne ”Samarbete”! Människor har varit tvungna att samarbeta för evolutionen tvingade dem att förlita sig på andra människor för att överleva. Utvecklingen har samverkat för att främja samarbete genom att skapa en känsla av ömsesidig nytta. Men, Cayce tog samarbete till en högre nivå genom att uppmuntra oss att ”lära vad det innebär att samarbeta med ett sinne, på Guds sätt.” [262-1] Han tillade:

All styrka, all kraft, uppstår från en källa; och de som har det är bara lanserade av en allsmäktig och barmhärtig Skapare som talanger som ska användas i Hans vingård. För varje väsen, varje själ, har ansvar för sin broder! [189-3]

Vi är en viktig del av kollektiva själsgrupper! Vår närvaro gör en skillnad, det vill säga om vi tar livet och människorna i anspråk. Steve Maraboli skrev i sin bok Unapologetically You: Reflections on Life and Human Experience: ”Livet är till för att älska, delas, lära sig, le, ta hand om, förlåta, skratta, krama, hjälpa, dansa, undra, läka och vara ännu mer kärleksfull. Jag väljer att leva livet på det sättet. Jag vill leva mitt liv på ett sådant sätt att när jag stiger ur sängen på morgonen så säger djävulen: ”A s**t, det är han!”

Den amerikanske författaren och teologen Frederick Buechner skrev att Gud ursprungligen sa till oss: ”Här är ditt liv. Du kanske aldrig har varit, men du är, för festen skulle inte ha varit komplett utan dig. Här är världen. Vackra och hemska saker kommer att hända. Var inte rädd. Jag är med dig. Ingenting kan någonsin skilja oss. Det är för din skull jag skapade universum. Jag älskar dig.”

”Festen” skulle inte vara komplett utan dig och din omtanke om oss. Var en kanal för välsignelser, och du kommer att njuta av välsignelser inom dig själv.

Denna blogg ingår i A.R.E.s Enlightenment-serie under 2019. Medlemmar i A.R.E. kan få tillgång till allt tillgängligt material, som inkluderar en online video och nedladdningsbar månadsläsning, i medlemsdelen på A.R.E.s hemsida EdgarCayce.org/members. Du som är medlem i Stiftelsen Edgar CAYCE Center kan få inloggningsuppgifter till denna. Kontakta Gun via info@edgarcayce.se eller tel. 073-945 27 50.

John Van Auken är en av de ledande inom A.R.E. Han är en populär föreläsare och reseledare och har skrivit ett stort antal artiklar och böcker. På svenska finns: Från Karma till Nåd, Det forntida Egypten – Enligt Edgar Cayce, Edgar Cayce om Andliga Krafter inom dig och Edgar Cayce om Jesus.

Gå till >> Introduktion - 2019 >>

Etikett: 
Drivs av Drupal

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer