Du är här

Holism

Edgar Cayce kallades för holismens fader i den medicinska tidskrften The Journal of the American Medical Association - JAMA. Han var tidig med att betona en helhetssyn. Vi är själar i en fysisk kropp här på Jorden. För att vi ska må bra krävs ett antal olika delar för att uppnå hälsa och välbefinnande. Det räcker inte med att enbart ha ett materialstiskt synsätt för att må bra.
Han uppmuntrade ofta människor att också göra något för andra, att ingå i ett större sammanhang där vi kan känna oss delaktiga och mindre ensamma. Vi är till för att hjälpa varandra på jorden och att göra våra "läxor". Det vill säga sådant vi tagit på oss att göra under detta levnadslopp på jorden.
Orsaker till sjukdomar kan vara av många olika slag. Det nämns bland annat mentala, karmiska, förutom de rent fysiska osv. Ibland har vi valt att födas till en viss miljö med vissa svårigheter för att vår själ ska kunna göra framsteg i tolerans, förståelse, förmåga att känna medkänsla och kärlek. Det här kan vara svårt att förstå för en del människor som bara tror att vi är en kemisk/fysisk varelse men kan förklara en hel del för andra.
I Cayces syn på hälsa används begreppet C A R E. C A R E-begreppet innehåller fyra viktiga delar som när de är i balans och samverkar optimalt är dess resultat hälsa. Denna hälsa är mångdimensionell och man kan enkelt uttrycka det som fysisk, mental och andlig hälsa.

Däri ingår cirkulation (C), assimilation (A), rekreation (R) och eliminering (E). Exempelvis för att kunna ta till sig (assimilera) en ny och mer lämplig attityd måste man också ta bort (eliminera) en dysfunktionell attityd som är till skada eller hinder för oss. På så sätt uppnås en bättre balans.

Att bara behandla symptom är inte holistisk behandling även om det är nödvändigt att mildra värk och smärta vid akuta situationer. Det är kroppens signaler att något är fel. Men på långre sikt är kroppen i stort självläkande om den får rätt material (mineraler, vitaminer etc.) för sin uppbyggnad och ständiga utbyte på cellnivå där våra celler byts ut efter sitt levnadslopp.

Cirkulation (C) är en mycket viktig del i hälsa. Cayce förespråkade dagliga promenader som ett enkelt sätt att hålla igång lymfsystemet och stimulera kroppens funktioner. 

Vila eller rekreation (R) är också mycket viktigt som alla muskelbyggare vet. Det är inte när man tränar utan när man vilar efter träningen som musklerna byggs upp.

Utövare av helhetsinriktad medicinsk behandling som Edgar Cayce rekommenderade:

Läkaren >> William McGarey

Harold J Reilly >> ....................  

Drivs av Drupal

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer